Vad är sant?

Källkritik – ett spännande detektivjobb 

På nätet är det inte en enda person, ett företag eller en regering som bestämmer hur saker ska vara. Men just för att vem som helst kan lägga ut fakta på nätet är det bra att tänka lite källkritiskt. Det betyder att du alltid ska fundera på vem som skrivit det som står på en sida och inte tro att allt är sant. 

En sajt kan vara skapad enbart för att få andra att tro att saker är på ett visst sätt. 

En person kan ha fått pengar för att berätta om en viss grej. Tro inte på att allt som verkar helt underbart verkligen är det på riktigt! 

Företag kan ha betalat för att just deras sajter ska dyka upp först när du söker på vissa ord. Om du till exempel söker efter information om en viss hundras kan du först få upp förslag på länkar till företag som säljer försäkringar för hundar. Då har företagen betalat för att deras sida ska komma allra först i listan över sökresultat. Inte för att de har den bästa sidan om hundrasen.

Uppslagsverk på nätet är ofta stora webbplatser som innehåller fakta om i princip allting. Den största heter Wikipedia. Det är jätteroligt att läsa om olika ämnen där men det är viktigt att vara detektiv och dubbelkolla fakta. Sidan skrivs inte av några experter eller professorer utan av alla som är på nätet och som vill skriva om ett visst ämne.

Viktiga frågor när du läser en text

Vem har skrivit det som står? Är det en kompis, ett företag som vill sälja saker eller något helt annat? Kika på hur sidans adress ser ut.

När skrevs texten? Var det igår eller var det för länge sedan? Ibland finns det ett datum någonstans på sidan. Om det var länge sedan kan saker ha ändrats.

Vad handlar sidan om? Vill den sälja någonting eller bara berätta?

Verkar det som står för bra för att vara sant? Då kanske det är så … 

Allt på nätet kan ändras

Det som står i den här boken kommer alltid att stå här och aldrig att ändras. Böcker är för alltid. På nätet är det däremot lätt att hitta på fakta. Sajter kan försvinna, texter kan ändras och det är lätt att visa bilder där det ser ut som om en person är någon annanstans än där bilden egentligen är tagen.

Om du vill visa hur du fått reda på något, gör skärmdumpar, ta alltså en bild av det som syns just nu på skärmen, och spara. Bra att ta fram som bevis! 

Okända länkar 

Ibland händer det att det står på skärmen att man ska ladda ner något eller klicka på en länk för att se något kul. Se upp då! Den som inte är försiktig kan få datorn hackad (någon tar sig in i den för att förstöra), eller drabbas av virus i sin dator!

Här är en checklista för hur du skyddar dig:

 • Klicka inte på grejer som skickats i meddelanden, mess och mejl om du inte vet helt säkert vem det är från och vad det innehåller.
 • Ladda inte hem program från nätet som du inte vet vad de är.
 • Svara inte ”JA” utan att ta reda på vad frågan egentligen betyder.

Så ser en sidas adress ut:

Genom att lära dig mer om hur en webbadress ser ut går det att göra ett bättre detektivarbete för att se om en sida går att tro på eller inte. 

www. De Så börjar de allra flesta sajter börjar med www. Det betyder World Wide Web och visar att det är en sida på nätet. Sedan följer en punkt.

Domännamn. Efter punkten kommer domännamnet, som oftast är samma som den som äger hemsidan. Är det till exempel skolans hemsida så kan domännamnet vara skolans namn eller stadens namn. Efter det kommer det en punkt till.

.se Slutbokstäverna visar varifrån sidan kommer. Det här är en svensk sida eftersom den slutar på .se. Sidan kan också sluta på .com, .org, .nu eller bokstäver som visar att sidan kommer från ett annat land. 


Dela eller inte dela?

Vissa vill väldigt gärna att andra ska dela med sig av deras saker på nätet. Det kan till exempel vara bilder på försvunna personer och du vill kanske hjälpa till att leta genom att dela efterlysningen med sina vänner. Gör inte det!

Det är inte alls säkert att den försvunna personen vill bli hittad. Det kan till och med vara någon som vill den personen illa som hittat på efterlysningen. Enda gången du helt säkert kan dela vidare en efterlysning är om det är polisen som lagt ut den. 

Tänk så här:
Åh! Vilken spännande grej, den vill jag prata om med andra. Då måste jag svara på de här frågorna först så att jag vet att jag inte ljuger:

 • Är det säkert att det som står kan hända eller har hänt på riktigt? Kan jag hitta samma sak någon annanstans på nätet?
 • Kan jag lita på den som skrivit det jag vill dela?
 • Är jag säker på att ingen råkar illa ut om jag delar?

 • Blir svaret ja på alla frågor? Bra! Dela!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *