Rädda jullovet med skärmtid

För mycket skärmar på jullovet? Önskade du att dina barn var ute mer? Det är lättare sagt än gjort att motivera till vintersportaktiviteter, särskilt när vädret ser ut som det gör och regnet strilar ner utanför.

Men sluta ha dåligt samvete för det. Vi vänder på det istället. Dags för dig som förälder att engagera dig i barnens aktiviteter på skärmen. Vad du behöver är två enkla saker: tid och nyfikenhet.

Barnens nätanvändning liknar till stor del vuxnas. Det som händer på nätet är lika riktigt som det övriga livet. På nätet finns kompisar och viktiga konversationer. Barns nätanvändning handlar om att upprätthålla sociala relationer och dela upplevelser och ofta träffas samma personer i skolan, på fritiden och på nätet.

Här kommer några tips:

1. Fråga vad som händer. Be dem visa dig en rolig snap, några instagrambilder eller ett par musicallys. De verkliga experterna på nätet idag är ju de unga.

2. Du måste inte ladda ner apparna själv – men det underlättar om du vet hur de fungerar. Särskilt om ditt barn är ny med sociala appar. Lär er tillsammans.

3. Be att få vara med och spela och delta. De flesta barn gillar när föräldrar är intresserade och engagerade. Minecraft, till exempel, funkar lite som lego. Be att få vara med och bygga. Går du in från din egen enhet kan ni bygga tillsammans i en gemensam värld.

4. I andra spel ska man lösa gåtor, klura ut lösningar och erövra nya världar. Blir du åksjuk eller tycker kontrollen är för svår att manövrera, sitt bredvid och titta och kom med tips. Efter ett tag känns det som man är med och skapar en film tillsammans. Det är roligt att titta på!

5. Oroar du dig för vad vissa spel ska innehålla? Du kan i många fall se på genomspelningar av dem på Youtube. Åldersgränser ger en hint om nivån.

6. Ett annat sätt att surfa tillsammans kan vara att under dagen skriva upp något man inte förstår, och frågor som man inte vet svaret på, och sedan kan ni sätta er tillsammans på kvällen och ”googla upp” svaren. Under ett sådant googlingspass kan det vara enklare att prata med barnet om nätet, vad som är reklam och vad som är fakta och i viss mån om källkritik. Ska man lita på allt bara för att man hittar det högt upp i en google-sökning?

7. För fler tips, köp boken På skärmen och läs tillsammans!

Halva jullovet har gått och snart är vardagen här igen.
Passa på nu när tiden finns.

Lycka till och gott nytt skärm-år 2018!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *