Några råd till oroliga vuxna

Ofta när man pratar om ungas nätvardag är det de negativa sidorna av nätet som kommer upp. Som vuxen är det lätt att bli orolig och tänka det värsta. Och ja, visst finns det barn och ungdomar som blir utsatta för hot och grooming, men de allra flesta har inte blivit det.

Enligt Unga & Medier, utgiven 2017 av Statens medieråd, svarar mellan 83 % och 96 % nej på frågan om de utsatts för mobbing eller hot på nätet. På frågan om man någonsin gjort en anmälan om något på nätet svarar 22% av 13-16-åringarna att de anmält till sajten men bara 2% att de anmält till polisen. I de allra flesta fall handlar det om kränkningar i ungas närmiljö som flyttar med ut i sociala medier. ​

För oss oroliga vuxna är det viktigt att vara närvarande och förstå vilken värld nätet är och att vi tar ett vuxet ansvar och samtalar med unga om hur man beter sig schysst – det är lika viktigt både på nätet och utanför.

Regler och förbud är inte det bästa sättet att förebygga utan våga lita på ditt barn och skapa ett förtroende så att barnet kommer till dig och berättar om de råkat ut för något.

Elza Dunkels forskar om barn och internet och är expert på ungas personliga säkerhet på nätet och om näthat och mobbing. Hon har satt ihop tre enkla tips till oroliga vuxna.

1. Förklara att ditt barn alltid kan berätta om något som hänt i sociala medier. Var tydlig med att du inte kommer bli arg, upprörd eller ledsen.

2. Stärk ditt barns självkänsla.

3. Be att få en guidad tur av ditt barn i dess digitala värld. 

Hur du gör det sistnämnda har vi tips på här: Rädda lovet med skärmtid!

– Följ Elza Dunkels på Instagram.
– Följ På skärmen på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *